Η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού από τη Σουηδική Βουλή
Για να μην ξεχνάμε και την πρόσφατη ιστορία μας.
Πριν 14 χρόνια
Η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού από τη Σουηδική Βουλή (11-3-2010).
Αναδημοσιεύουμε το χρονικό της επιτυχίας από σχετική αναφορά του εν λειτουργία τότε Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Σουηδίας*:
Πλέον των 30 χρόνων αγώνες στέφτηκαν με επιτυχία
Βασικοί συντελεστές της πανελληνικής αυτής επιτυχίας είναι:
1. Πρώτα απ' όλα οι παππούδες και οι γονείς ποντίων της παροικίας που εμφύσησαν στις νέες γενιές την ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό των ποντίων[1].
2. Οι δύο ποντιακοί σύλλογοι της Σουηδίας που από το 1981 και το 1984 αντίστοιχα ανέλαβαν να συντονίσουν δράσεις που προβάλλουν και διατηρούν την ποντιακή πολιτιστική ιστορία, παράδοση και ταυτότητα. Από το 1984 με κύριο άξονα δράσης τον "Εύξεινο Πόντο Στοκχόλμης" κάθε χρόνο με εκδηλώσεις μνήμης στις 19η Μαΐου, με ευλάβεια τίμησαν τα θύματα της γενοκτονίας και αντιστάθηκαν στη λήθη.
3. Η Ελληνική Κοινότητα Β. Στοκχόλμης που άμεσα συνεργαζόμενη με τον "Εύξεινο Πόντο Στοκχόλμης" συμμετείχε στη διοργάνωση και προβολή των εκδηλώσεων μνήμης της γενοκτονίας. Ιδιαίτερη ήταν η συμβολή ποντίων προέδρων και μελών του ΔΣ της εν λόγω κοινότητας.
4. Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού που από το 1994 δημιούργησε τμήμα βιβλιοθήκης αφιερωμένο στον Ποντιακό ελληνισμό και λόγω θέσης τότε -στο Κέντρο της Στοκχόλμης- και συγκεκριμένων δράσεων (διαλέξεις, σεμινάρια, εκθέσεις) συνέβαλλε στο να γίνει γνωστή η υπόθεση και στο σουηδικό κοινό. Ακόμη από το έτος 2000 πρωτοκαλλιέργησε τη συνεργασία με οργανώσεις Αρμενίων, Ασσυρίων, Κυπρίων αλλά και Κούρδων για την κοινή προώθηση θεμάτων που αφορούσαν την αναγνώριση των γενοκτονιών. Στη συνέχεια στάθηκε μόνιμος αρωγός στοιχείων που χρειάστηκαν οργανώσεις και βουλευτές που προωθούσαν το θέμα γενικά στο σουηδικό κοινό και ειδικά στη σουηδική βουλή.
5. Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σουηδία το Μάιο του 2006 λειτούργησε καταλυτικά στη διαμόρφωση της ιδέας προώθησης του θέματος της αναγνώρισης της γενοκτονίας του Ποντικού ελληνισμού από τη σουηδική Βουλή.
6. Ο Τάσος Σταφυλίδης, βουλευτής[2] τότε στο σουηδικό κοινοβούλιο, πού αμέσως –το 2006- κατέθεσε και ένθερμα υπερασπίστηκε την πρώτη επερώτηση προς τον τότε Υπουργό εξωτερικών με αίτημα την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων αλλά και την προστασία του ποντιακού πληθυσμού στην Τουρκία που ακόμη καταπιέζεται από το τουρκικό κράτος.
7. Η καθοριστικής σημασίας στροφή του "Ευξείνου Πόντου Στοκχόλμης" προς τις συνεργασίες με οργανώσεις Αρμενίων και Ασσυρίων για την κοινή προβολή του θέματος στο σουηδικό κοινό και τα μέλη του σουηδικού κοινοβουλίου, με βασικό εκφραστή και κινητήριο μοχλό τον νύν πρόεδρο κ. Κώστα Φραγγίδη.
8. Ο Νίκος Παπαδόπουλος που τον Οκτώβριο του 2008 κατέθεσε νέα πρόταση για την αναγνώριση της γενοκτονίας των ποντίων και προσυπέγραψε στη συνέχεια και την κοινή πρόταση για την αναγνώριση της γενοκτονίας όλων των χριστιανικών εθνών της Μ. Ασίας που έπεσαν θύματα της τουρκικής θηριωδίας[3].
9. Οι Έλληνες και φίλοι Σουηδοί που τον Οκτώβριο του 2009, συνέβαλλαν στην υιοθέτηση πρότασης για την αναγνώριση της γενοκτονίας από το συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Σύμφωνα με απόφαση συνεδρίου του, το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών Σουηδίας θα προβεί σε ενέργειες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Σουηδία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη.
10. Οι οργανώσεις και οι εκπρόσωποι οργανώσεων Αρμενίων και Ασσυρίων, που χρόνια ολόκληρα εργάστηκαν αδιάκοπα και συνεργάστηκαν με τον "Εύξεινο Πόντο Στοκχόλμης" για να επιτευχθεί η αναγνώριση της γενοκτονίας από τη σουηδική Βουλή.
11. Οι βουλευτές του σουηδικού κοινοβουλίου: Hans Linde, Max Andersson, Esabelle Dingizian, Yilmaz Kerimo, Helena Leander, Lars Ohly, Mats Pertoft, Alice Åström, Bodil Ceballos, Annelie Enochson, Kalle Larsson, Fredrik Malm, Nikos Papadopoulos, Lennart Sacrédeus, Christopher Ödmann, Carina Hägg, Kent Härstedt, Kenneth G Forslund, Kerstin Engle , Olle Thorell, Ameer Sachet, που ενστερνίστηκαν την υπόθεση, κατέθεσαν κοινή πρόταση και ένθερμα την υπερασπίστηκαν φέροντας και το αποτέλεσμα, την αναγνώριση δηλαδή της γενοκτονίας από τη σουηδική βουλή.
Όλοι οι παραπάνω αναφερόμενοι, ως βασικοί συντελεστές, πρωτοστάτησαν και έφεραν εις πέρας μια εθνική υπόθεση δικαίωσης, πρώτιστα του Ποντιακού Ελληνισμού και ευρύτερα του οικουμενικού ελληνισμού.
Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Σουηδίας, Μάρτιος 2010
[1] Επισημαίνουμε ότι οι Πόντιοι της παροικίας είναι μία εκ των δύο, αριθμητικά σημαντικότερων, ομάδων με ακμαία εθνικοτοπική συνείδηση στην παροικία.
[2] Πρώτος Έλληνας βουλευτής στη Σουηδική Βουλή ήταν ο Αλέκος Χρυσόπουλος. Ο κ. Χρυσόπουλος ήδη στη 10-ετία του 1980 δεν έχανε την ευκαιρία να τονίσει, τόσο στη Σουηδική Βουλή όσο και σε συνεντεύξεις, την ιδιαίτερη Ποντιακή του καταγωγή.
[3] Οι προτάσεις αυτές έγιναν μετά την ατυχή απόφαση της Σουηδικής Βουλής για την απόρριψη της πρότασης αναγνώρισης της γενοκτονίας τον Ιούνιο του 2008.
*=λειτουργούσε ως Βιβλιοθήκη, Αρχείο, αναγνωρισμένο Μουσείο και πολιτιστικός πολυχώρος υπο την αιγίδα του Ιδρύματος ΕΒΑΜΣ.