googlea09d7694ec467632.html

Ο Ποντιακός Ελληνισμός έχασε το σημαιοφόρο του!

2024-03-28

'Έφυγε», χθες το απόγευμα, απ' τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης.

Αγαπητός στο πανελλήνιο, φίλος, αγωνιστής και πρωτοστάτης της αναγνώρισης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στη διαδρομή του -πολιτική και κοινωνική- πέρασε από το ΠΑΚ, το ΠΑΣΟΚ και είχε καθοριστική συνδρομή το 1994 στην αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρας Μνήμης.

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης αφιερώθηκε ολόψυχα στην διεθνοποίηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τόσο με τα περί τα 30 βιβλία του που μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες όσο και με τη φυσική παρουσία του δίνοντας διαλέξεις σε εκδηλώσεις Ποντίων ανα την υφήλιο και σε ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης ήταν ο οικουμενικός Έλληνας.

Με τη δράση του συνέβαλλε στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σε θέματα γενοκτονιών.

Επισκέφτηκε για διαλέξεις τη Σουηδία αρκετές φορές, προσκεκλημένος του «Εύξεινου Πόντου Στοκχόλμης» και την Ελληνοσουηδικής Κοινότητας Β. Στοκχόλμης, έπεισε με τα επιχειρήματά του και προώθησε άμεσα και έμμεσα την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη Σουηδική Βουλή.

Απλός και καταδεκτικός στις σχέσεις του, οραματιστής, με διαυγές πνεύμα και βαθιές γνώσεις στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού. Επιχείρησε με επιτυχία να μεταλαμπαδιάσει τις γνώσεις του και στη νέα γενιά Ποντίων.

Ο θάνατός του είναι μια μεγάλη απώλεια για τον Ελληνισμό

Δυσαναπλήρωτο το κενό που αφήνει.

Ανάλαφρο να είναι το χώμα της ελληνικής γης που θα τον δεχτεί και αιωνία η μνήμη του.

Ευχόμαστε να βρεθούν άτομα που θα συνεχίσουν το έργο του και τον αγώνα του για την πλήρη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και των όλων των χριστιανικών εθνών της Μ. Ασίας.

Από την ιστοσελίδα ΠΟΛΙΣ-ΑΓΟΡΑ αντιγράφουμε το συνοπτικό βιογραφικό του:

«ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Σπούδασε Πολιτικές Οικονομικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία. Μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Την διάρκεια της δικτατορίας, διέφυγε διωκόμενος στην Ιταλία, όπου απετέλεσε μέλος της εκπροσώπησης του ΠΑΚ. Ήταν ένας από τους επτά που έγραψαν στο Μόναχο της Γερμανίας, την διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ. Απετέλεσε μια κρτική εναλλακτική πρόταση στο ΠΑΣΟΚ η οποία δικαιώθηκε Ιστορικά. Αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ το 1999. Αγωνίσθηκε να συγκροτήσει ένα νέο Μορφωητικό και Πολιτικό Κίνημα την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ. Επεξεργάστηκε και ανέδειξε στα πλαίσια του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών και ιδιωτικά, πολλά ζητήματα του Ελληνικού, Εθνικού, Κοινωνικού σχηματισμού και εισήγαγε νέες έννοιες, αναλυτικά σχηματα, νέα ζητήματα και λέξεις στην διανοητική και πολιτική μας δημόσια ζωή. Πολλά πήραν τη μορφή βιβλίων, όπως:

Ελληνική Ποιότητα και Ανάπυτξη Αγροφιλία Πόλεων και Τόπου Παιδεία Πολυκεντρική Ελλάδα ΠΑΣΟΚ - Ιδέες, Αρχές και Γραφειοκρατία Εθνικά Ζητήματα Το Ποντιακό Ζήτημα Σήμερα Το Ποντιακό Ζήτημα στον ΟΗΕ

Τον Φεβρουάριο του 1994, το Ελληνικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την πρότασή του καθιερώνοντας την 19η Μαίου ως ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας. Υιοθέτησε επίσης το 1997 την πρότασή του, για την δημιουργία μιας νέας πόλης στην Θράκη, αλλά η τότε η κυβέρνηση την ακύρωσε. Στα πλαίσια μιας Διεθνούς Κύρους ΜΗ Κυβερνητικής Οργάνωσης αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ, συμπαραστάθηκε σε πολλούς λαούς στην Αφρική, Νότια Αμερική, Ασία, Αρμενίους και Κούρδους. Το 1986, εισήγαγε για πρώτη φορά το Κουρδικό στον ΟΗΕ, με ομιλία του στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Γενεύη. Η ίδια διεθνής Οργάνωση, εισήγαγε το Ποντιακό στον ΟΗΕ με συνεχείς παρεμβάσεις της. Για όλα αυτά προσκαλείται για διαλέξεις σε Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και Κέντρα Μελετών. Τα τελευταία χρόνια και σε Ελληνικά.»